Mine sisusse
Otsi siit
  • Rohkem valikuid...
Otsi tulemusi mis sisaldab...
Otsi tulemusi...
Jälgi teemat sisse logides  

Kuidas tekkis Linnutee?

Soovitatud postitused

VIP
Superarvutid ragistasid mudeli kallal 8 kuud. Tavalisel personaalarvutil oleks kulunud 570 aastat.

 

Šveitsi ja USA astrofüüsikud ja astronoomid simuleerisid Šveitsi superarvutuskeskuse ja NASA superarvuti Pleiades abiga, kuidas moodustus meie kodugalaktikale Linnuteele sarnane spiraalgalaktika.

 

Tarkvaraplatvormil Gasoline valminud simulatsioon hõlmab 13 miljardi aasta pikkust ajavahemikku ning arvutid mängisid läbi 60 miljoni gaasi- ja tumeaineosakese vastasmõju.

 

Simulatsiooni aluseks oli mullu Zürichi ülikooli astrofüüsiku Lucio Mayeri ja Santa Cruzi California ülikooli astronoomi Peiro Madau ajakirjas Nature ilmunud galaktika arengut kirjeldanud kalkulatsioonid. Sealt arvutustest mindi edasi täpsemaks ning võeti appi superarvutid.

 

Selliseid galaktikamudeleid on püütud arvutite abil kokku panna juba paarkümmend aastat, kuid tulemused on seni olnud kesised. Nüüdse simulatsiooni käigus sündinud galaktikat nimetavad teadlased Eriseks ning selle keskme ja galaktikaketta suhe, koostis ja muud omadused klapivad üsna täpselt Linnutee kohta kogutud andmestikuga.

 

Umbes miljon aastat pärast Suurt Pauku tekkisid esimesed väikesed galaktikad, mis koosnesid vesinikupilvedest, tähtedest ja tumeainest. Gravitatsioon tõmbas need pisigalaktikad kokku ning tekkinud suurem galaktika on kasvanud 13 miljardit aastat. Umbes 10 miljardi aasta eest toimus suurem galaktikate ühinemine, mille järel hakkas galaktika võtma ketta kuju.

 

Töö edu võti peitus teadlaste sõnul selles, et täheteke oli Erise loomiseks kasutatud mudelis võimalik ainult seal, kus aine oli tihedamalt koondunud. Nii jaotusid tähed galaktikamudelis tõepärasemal moel.

 

Seda videot võib vaadata kui lihtsalt ilusat pilti, kuid tegelikult pakub see simulatsioon kinnitust teooriale tumeaine olemasolu kohta, mis väidab, et tumeaine gravitatsiooniline mõju ongi universumi arengut juhtinud.

 

Erise loomist kirjeldav artikkel ilmub ajakirjas The Astrophysical Journal.

 

 

Allikas: novaator.ee

Jaga seda postitust


Postituse link
Share on other sites

Kommentaari lisamiseks loo konto või logi sisse

Kommenteerimiseks peate olema liige

Loo konto

Liituge meie kommuuni uue kontoga. See on lihtne!

Loo uus konto

Logi sisse

On juba konto? Logi sisse siit.

Logi sisse nüüd
Jälgi teemat sisse logides  

×
×
  • Loo uus...

Oluline informatsioon

Selle veebisaidi paremaks muutmiseks oleme teie seadmesse paigutanud küpsised . Võite kohandada oma küpsiste seadeid , vastasel juhul eeldame, et te olete küpsiste kasutamisega nõus kui jätkate veebisaidil sirvimist.. Palun lugege läbi Kasutustingimused ja Privaatsuspoliitika.