Mine sisusse
Otsi siit
  • Rohkem valikuid...
Otsi tulemusi mis sisaldab...
Otsi tulemusi...
Jälgi teemat sisse logides  

Must auk tabati teolt!

Soovitatud postitused

VIP

2208_Aurore_Simonnet.jpg

 

Satelliit avastas hiiglasliku musta augu, mis oli tähe puruksrebimise ja allaneelamise varajases staadiumis.

 

25. märtsil avastas NASA Swift satelliit kaugest galaktikast röntgenikiirte lahvatuse. Peagi mõistsid astronoomid, et selle põhjuseks oli erakorraline sündmus - Maast 3,9 miljardi valgusaasta kaugusel asuva galaktika uinunud olekust ärganud must auk oli puruks rebimas ja alla neelamas endast mööduvat tähte. Must auk oli aga hammustanud suurema suutäie, kui suutis korraga neelata.

 

Lahvatuse tekitasid hõõrdumine ja gravitatsioon, mis panid tähe jäänused enne musta auku kadumist säravalt hõõguma. Swift J1644+57 nime saanud nähtus võib jääda mõneks ajaks piisavalt heledaks ning Swift saab seda tõenäoliselt veel järgmiselgi aastal jälgida.

 

Ajakirja Nature värskes numbris avaldatud röntgenikiirguse andmed ja raadioobservatooriumide vaatlustulemused näitavad, et selle sündmuse tulemäng paiskas musta augu äärealadelt ainet kitsa joana kosmosesse. Sarnaseid purskeid esineb ka teiste mustade aukude puhul, kuid see on esimene kord, kus astronoomidel on õnnestunud ühe sellise purske sündi tabada.

 

Nähtuse tekitanud must auk asub Lohe tähtkuju keskmes ning selle mass võib olla kaks korda suurem Linnutee südames asuva musta augu massist ehk kaheksa miljonit korda suurem Päikese massist.

 

Musta augu suunas langedes rebivad intensiivsed tõusud ja mõõnad tähe tükkideks. Gaas püütakse kinni musta augu ümber keerlevasse ketasse ning selle temperatuur tõuseb kiiresti miljonite kraadideni. Ketta kõige seespoolsemast osast liigub gaas spiraalselt musta augu suunas, kus kiire liikumine ja külgetõmbavus tekitavad kaks vastupidiselt suunatud "lehtrit", mille kaudu võivad mõned osakesed minema pääseda.

 

Värsked vaatlustulemused näitavad, et osa tähe jäänustest paiskus peaaegu valguskiirusel joana kosmosesse. Swift satelliit lihtsalt juhtus asuma täpselt selle osakeste purske teel ning sai seetõttu juga mõõta selle tekkest alates.

 

Kuigi meie galaktika must auk on hetkel vaikne, näitab värske avastus, et tulevärgi käivitamiseks piisab kõigest ühest mustale augule jalgujäänud isepäisest tähest.

 

 

Allikas: novaator.ee

Jaga seda postitust


Postituse link
Share on other sites
VIP

Ulmeline asi.Loodan, et minu elujooksul saab sellest veel rohkem teada.


Elvakas66@hotmail.com

It is foolish and wrong to mourn the men who died.

Rather we should thank God that such men lived.

Kus viga näed laita, seal mine ja aita!

Dlja hitrõi zhopõi

jest hui s vintom :D

Jaga seda postitust


Postituse link
Share on other sites
VIP

video on pigem ettekujutus milline see on.

ise loodan ,et minu eluajal mitte midagi ei hullu juhtuks ,muidu suht savi:D

Jaga seda postitust


Postituse link
Share on other sites
VIP
Author of the topic Postitas

Mida te mõtlete selle all kui ütlete, et tahaks selle kohta rohkem teada saada? Info ju netis kliki-kaugusel olemas :)

Jaga seda postitust


Postituse link
Share on other sites
VIP
no, näiteks mis edasi on mustastaugust, ega kui auku läheb, ega peab kuskile jöudma ka, augupõhja v kuskile. :D

 

''On avaldatud ka arvamust, et must auk on värav, mille kaudu on võimalik saada mõnda teise dimensiooni. Samuti on arvatud, et mustad augud on nn. "ussiurgete" sisse- või väljapääsud.Need hüpoteesid on ilmselt tingitud sellest, et mustade aukude kohta on tänapäevalgi vähe teada.''


[sIGPIC][/sIGPIC]

images?q=tbn:ANd9GcQRvgSY6NuXU3nRFiFklJXo-w2wNpgBxvu3Z8SsNK-nrcDxVkUM8MrTHL5H

images?q=tbn:ANd9GcQsJlL3Pym6X2PRhms2lTQzJ8Jlnuepm49yoRYohAHG-20YF9bD7Uo95c-B

chicago-bulls-fan.gif

"Offense sells tickets, defense wins games, rebounding wins championships."

Jaga seda postitust


Postituse link
Share on other sites
VIP

Minu teada on nii et kui näiteks astronaut läheb musta augu juurde siis ta muutub tuhaks vms .

Jaga seda postitust


Postituse link
Share on other sites

Huvitav teema. Ennast huvitab ka see teema. Otsisin siis veel lugemis materjali ja leidsin järjekordse teooria.

[spoiler=Uue teooria kohaselt võib meie universum asuda teise universumi mustas augus.]Uue teooria kohaselt võib meie universum asuda teise universumi mustas augus.

 

Siin saab näitena tuua vene rahvanuku matrjoška, kus mitu nukku on üksteise sees, kirjutab National Geographic.

 

Astronoomide arvates võivad meie universumist avastatud mustad augud olla läbikäigud teistesse reaalsustesse.

 

Uus teooria pakub välja, et mustad augud on tegelikult tunnelid erinevat tüüpi universumite vahel.

 

Oletatakse, et musta auku langenud aine ei muutu singulaarsuseks, vaid tekitab tunneli teises otsas niinimetatud valge augu. Valges augus kulgeb protsess võrreldes musta auguga ajalises peegelpildis või aeg voolab vastassuunas.

 

USA Indiana ülikooli astrofüüsik Nicodem Poplawski avaldas uued matemaatilised mudelid, kuidas aine spiraalse liikumise teekonda jälgides musta auku kukub.

 

Albert Einstein oletas, et musta augu keskel on aja-ruumi singulaarsus. Einsteini üldrelatiivsusteooria kohaselt tekib singulaarsus siis, kui aine muutub mingis piirkonnas liiga tihedaks.

 

Einsteini teooria kohaselt ei võta singulaarsus mitte mingit ruumi, on ülitihe ja väga kuum. Seda on kaudselt oletatud, kuid kindlate tõendite puudumisel ollakse siiski skeptilised.

 

Kui Poplawskil õigus on, siis on ta selle mõistatuse lahendanud.

 

Uus teooria väidab, et musta auku neeldunud ainest võib teises reaalsuses saada galaktikate, tähtede ja planeetide ehitusmaterjal.

 

«See, et mustad augud on valgete aukudega seotud ning nende vahel on niinimetatud ussiauk, aitaks selgitada tänapäevaseid kosmoloogia müsteeriume,» selgitas Poplawski.

 

Näiteks Suure Paugu teooria kohaselt tekkis universum singulaarsusest. Kuid teadlased ei ole rahul selgitusega, kuidas singulaarsus üldse tekkis.

 

«Kui meie universum oleks tekkinud singulaarsuse asemel valges augus, siis annaks see seletuse nii musta augu kui ka Suure Paugu singulaarsusele,» arvas teadlane.

 

Mustad ja valged augud ning ussiaugud aitaksid selgitada ka gammakiirguse purskeid. Gammakiirguse purskeid seostatakse kaugetes galaktikates aset leidvate supernoovadega, kuid nende täpset allikat ei ole siiani suudetud kindlaks teha.

 

Poplawski teooria kohaselt võivad need pursked olla põhjustatud alternatiivuniversumitest pärit aine poolt.

 

«Mõnes teises universumis olev aine jõuab meie universumisse massiivsete mustade aukude kaudu. Universumite vahel olevate aukude abil saab mateeria väga kiiresti liikuda ühest universumist teise. See on hullumeelne idee, kuid kes teab, äkki see on õige?» küsis teadlane.

 

Poplawski teooriat saab testida ühel viisil: osa meie universumi mustadest aukudest pöörleb ja kui meie universum eksisteerib sama moodi pöörlevas mustas augus, siis peaks meie universumil olema emauniversumile omane liikumine.

 

Kui tulevikus tehtavad uuringud kinnitavad liikumist sobivas suunas, siis oleks see kindel tõend mustade ja valgete aukude ning nende seotuse kohta.

Allikas: Postimees

 

 

---------- Post added 01-09-11 at 21:20 ----------

Minu teada on nii et kui näiteks astronaut läheb musta augu juurde siis ta muutub tuhaks vms.

õige, kuna musta augu ümber on temperatuur ligi 2 miljonit.

 

Minuteada mustauk imeb selliseid lollusi sinna sisse.

Jaga seda postitust


Postituse link
Share on other sites

Kommentaari lisamiseks loo konto või logi sisse

Kommenteerimiseks peate olema liige

Loo konto

Liituge meie kommuuni uue kontoga. See on lihtne!

Loo uus konto

Logi sisse

On juba konto? Logi sisse siit.

Logi sisse nüüd
Jälgi teemat sisse logides  

×
×
  • Loo uus...

Oluline informatsioon

Selle veebisaidi paremaks muutmiseks oleme teie seadmesse paigutanud küpsised . Võite kohandada oma küpsiste seadeid , vastasel juhul eeldame, et te olete küpsiste kasutamisega nõus kui jätkate veebisaidil sirvimist.. Palun lugege läbi Kasutustingimused ja Privaatsuspoliitika.