Mine sisusse
Otsi siit
  • Rohkem valikuid...
Otsi tulemusi mis sisaldab...
Otsi tulemusi...
Jälgi teemat sisse logides  
Külaline blu

Kelmus!

Soovitatud postitused

Külaline blu

2. jagu

Süüteod vara vastu tervikuna

 

1. jaotis

Kelmus

 

§ 209. Kelmus

 

(1) Varalise kasu saamise eest tegelikest asjaoludest teadvalt ebaõige ettekujutuse loomise teel - karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

 

(2) Sama teo eest, kui see on toime pandud:

1) isiku poolt, kes on varem toime pannud kelmuse, varguse või omastamise;

11) ametiisiku poolt, –

[RT I 2007, 13, 69 – jõust. 15.03.2007]

 

2) suures ulatuses;

3) grupi või kuritegeliku ühenduse poolt või

4) avalikkuse poole pöördudes, -

karistatakse ühe- kuni viieaastase vangistusega.

 

(3) Käesoleva paragrahvi lõikes 1 või 2 sätestatud teo eest, kui selle on toime pannud juriidiline isik, - karistatakse rahalise karistusega

 

 

TE EI TEA MILLEGA RISKITE!

Jaga seda postitust


Postituse link
Share on other sites
VIP

Identiteedivargus on PINide tegemisel suht tavaline nii et loe seda :

 

Mis see identiteedivargus õigupoolest on?

Lühidalt öeldes peetakse identiteedivarguse all silmas teise inimese nõusolekuta tema identiteedi kasutamist ehk teise inimesena esinemist, millega tekitatakse kahju tema õigustele või huvidele.

 

Kas identiteedivargused on Eestis probleemiks?

Identiteedivarguste arv suureneb nii mujal maailmas kui ka Eestis. Andmekaitseinspektsiooni menetluses on siiani olnud sadakond kaebust.

 

Oskate ehk mõne identiteedivarguse loo näiteks tuua?

Identiteedivargusi tuleb järjest sagedamini ette internetis. Näiteks kasutatakse teise inimese andmeid ning luuakse tema nimele suhtlusportaalidesse, nagu Facebook, Orkut või Rate, libaprofiil või -konto ning kahjustatakse sellega identiteedi õige omaniku õigusi. Konkreetsema näitena võib tuua ühe juhtumi Soomest, mis jõudis lõpuks Euroopa inimõiguste kohtusse. Kohtuasja sisu seisnes selles, et 12-aastase alaealise isikuandmeid, sealhulgas kontaktandmeid ja fotot kasutades pandi tutvumisportaali tema kohta intiimse sisuga kuulutus.

 

Siiani ei ole võimalik identiteedivarguste eest karistada, aga varsti vist küll?

Kehtiva õiguse kohaselt on identiteedivargus karistatav üksnes juhtudel, kui see on toime pandud varalise kasu saamise eesmärgil. Sellisel juhul kvalifitseeritakse see kelmusena vastavalt karistusseadustiku §-le 209. Samuti on võimalik karistada inimest, kes kasutab nõusolekuta teise inimese kasutajatunnuseid ja paroole arvutiandmetesse sekkumisel, arvutisüsteemi sisenemisel või paneb toime arvutikelmuse. Sellisel juhul on võimalik teda vastutusele võtta karistusseadustiku § 206, 213 ja 217 sätestatud arvutikuritegude toimepanemise eest.

Muudel juhtudel ei ole identiteedivargus kuriteona karistatav. Kannatanul saab nõuda kahju hüvitamist vastavalt võlaõigusseadusele tsiviilkohtumenetluse korras.

Vastavalt justiitsministeeriumi eelnõule muudetakse karistatavaks teist inimest tuvastavate või tuvastamist võimaldavate isikuandmete tema nõusolekuta edastamine, andmetele juurdepääsu võimaldamine või kasutamine, et luua teise inimesena esinedes temast teadlikult vale ettekujutus ning tekitada sellega kahju tema seadusega kaitstud õigustele või huvidele või varjata kuritegu.

 

Mida inimene saab ise teha, et tema andmeid ei kuritarvitataks?

Ta peaks suhtuma hoolikalt oma isikuandmetesse ning mitte avaldama neid igaühele. Eriti suurt tähelepanu tuleks tal pöörata isikuandmete avaldamisele internetis, kuna sellisel juhul on väärkasutuse oht eriti suur.


Sai valitud Aasta 2008 usaldusväärsemaks inimeseks. Link: http://www.vahvel.net/showthread.php?t=32044

Jaga seda postitust


Postituse link
Share on other sites

Kommentaari lisamiseks loo konto või logi sisse

Kommenteerimiseks peate olema liige

Loo konto

Liituge meie kommuuni uue kontoga. See on lihtne!

Loo uus konto

Logi sisse

On juba konto? Logi sisse siit.

Logi sisse nüüd
Jälgi teemat sisse logides  

×
×
  • Loo uus...

Oluline informatsioon

Selle veebisaidi paremaks muutmiseks oleme teie seadmesse paigutanud küpsised . Võite kohandada oma küpsiste seadeid , vastasel juhul eeldame, et te olete küpsiste kasutamisega nõus kui jätkate veebisaidil sirvimist.. Palun lugege läbi Kasutustingimused ja Privaatsuspoliitika.