Mine sisusse
Otsi siit
  • Rohkem valikuid...
Otsi tulemusi mis sisaldab...
Otsi tulemusi...

sauland

Liikmed
  • Postituste kogus

    861
  • Liitus

  • Viimati külastas

  • Tagasiside

    100%
  • VP$

    730 [ Anneta ]

Postitused postitas sauland


  1. Paluks mõnda argumenti ka, mitte ainult "ma ei tundnud ennast mõjutatuna". Kas sa saad valida oma suva järgi õpiku, mida klassis kasutada? Kas õpilased saavad vabalt valida raamatuid, mida nad loevad?

     

    Parim mõjutus ongi selline, millest ise aru ei saa. Nii palju võiks ise ka aru saada, et ilmselgelt ei ole lampi kuhugi kirjutatud "valige Reformi" või mis konkreetset näidet sulle vaja on? Kui sa ootad, et ma annaks sulle ajaloo õpiku autori ütluse, kus ta tunnistab, et jättis mõne ajaloolise sündmuse kajastusest midagi välja/pani omalt poolt juurde või kirjutas teadlikult sedasi, et see lugejas suuremat huvi ei ärataks või vastupidi, siis jäädki seda ootama. Kui sa pead midagi kohustuslikuks tegema, siis ilmselgelt on seal mingi kallutatus sees, kui sellest aru ei saa, siis mina ka seda sulle selgeks ei tee.

     

    See, et 16 aastane noor ei tea, kes on tema õppekava koostanud ei ole positiivne nähtus. Küsiks selle peale, et miks ei tea?

     

    Ütlen ausalt, et ei ole väga huvitatud antud teema lahkamisest, kuna pole juba mitu tublit aastat riigikoolis õppinud, aga seletan kuidas ma lõplikult tõestaksin, et õpikud on kallutatud. Võtaks nimekirja erinevatest autoritest, kelle raamatuid võib koolides kasutada, paneks kirja nende erakondliku kuuluvuse, ideaalis lisaks juurde ka mõne värvikama ütluse sotsiaalmeediast või mõnest artiklist. Vaataks üldpilti ja võrdleks erinevaid õppeaineid, nt matemaatika vs ühiskonnaõpetus, kuigi tekstülesannet annab ka koostada kindla alatooniga, kui selleks soovi on. Kahjuks on see antud teema raames liiga suur ettevõtmine, aga kui mõni hakkaja ajakirjanik seda loeb, siis said just väga hea artikli idee. Ehk on keegi juba midagi taolist teinud, aga ma isiklikult ei leidnud.

     

    Ja ära päris sõnu ka mulle suhu topi, "strawman" nagu selle kohta öeldakse. Selgelt ütlesin, et propaganda pole nii ilmselge nagu ENSV ajal, aga seda osa sa muidugi ei maininud. Lihtsam on väita, et ma ütlesin nagu oleks iga teine sõna valimispropaganda, mis ilmselgelt ei pea paika ja siis iseenda tehtud väide ümber lükata. Ei tea kas see oli nüüd sihilik üritus sinu poolt või lihtsalt näide, kui puudulik on kooliharidus.

     

     

    Lisaks juurde väikse lõigu põhihariduse alusväärtustest nagu see on riigiteatajas:

     

    (1) Põhihariduses toetatakse võrdsel määral õpilase vaimset, füüsilist, kõlbelist, sotsiaalset ja emotsionaalset arengut. Põhikool loob tingimused õpilaste erisuguste võimete tasakaalustatud arenguks ja eneseteostuseks ning teaduspõhise maailmapildi kujunemiseks.

    (2) Põhikool kujundab väärtushoiakuid ja -hinnanguid, mis on isikliku õnneliku elu ja ühiskonna eduka koostoimimise aluseks.

    (3) Riiklikus õppekavas oluliseks peetud väärtused tulenevad „Eesti Vabariigi põhiseaduses”, ÜRO inimõiguste ülddeklaratsioonis, lapse õiguste konventsioonis ning Euroopa Liidu alusdokumentides nimetatud eetilistest põhimõtetest. Alusväärtustena tähtsustatakse üldinimlikke väärtusi (ausus, hoolivus, aukartus elu vastu, õiglus, inimväärikus, lugupidamine enda ja teiste vastu) ja ühiskondlikke väärtusi (vabadus, demokraatia, austus emakeele ja kultuuri vastu, patriotism, kultuuriline mitmekesisus, sallivus, keskkonna jätkusuutlikkus, õiguspõhisus, solidaarsus, vastutustundlikkus ja sooline võrdõiguslikkus).

    (4) Uue põlvkonna sotsialiseerumine rajaneb eesti kultuuri traditsioonide, Euroopa ühisväärtuste ning maailma kultuuri ja teaduse põhisaavutuste omaksvõtul. Tugeva põhiharidusega inimesed suudavad ühiskonnaga integreeruda ning aitavad kaasa Eesti ühiskonna jätkusuutlikule sotsiaalsele, kultuurilisele, majanduslikule ja ökoloogilisele arengule.

     

    Nagu isegi näete, siis valdkondi, mida põhiharidus puudutab on palju ja kõik need punktid on avatud mõjutustele õpikute autorite poolt.

     

    Loomulikult ei saa kõiki õpikuid ja kirjandust valida - miks peakski saama? Selleks õppekava ongi, et mingi süsteem paika panna. Kui igaüks õpiks oma nööri pidi, siis oleks kogu haridussüsteem täielik puder ja kapsad. See, et keegi selle õppekava määrab, ei tähenda veel, et see kuhugi kallutatud oleks. Õpikud on siiski koostatud oma ala spetsialistide poolt, mitte suvaliste poliitikute poolt. Kes neid õpikuid siis sinu meelest koostama peaks või mis oleks alternatiiv kohustuslikule süsteemile? Ja kohustusliku kirjanduse suhtes on minu kogemuse põhjal õpetajal üsna suur vaba voli, mida lugeda anda. Näiteks inglise keelest saime kõik raamatud ise valida.

     

    16-aastane ei tea õppekava autorist tõenäoliselt sellepärast, et sellel polegi mingit kindlat autorit. See on mitmete valdkondade ekspertide kollektiivse mõtlemise tulemus, et mida oleks õpilasel baasteadmiste omandamiseks vaja teada.

     

    Jah, ma ootangi konkreetset näidet, mis tõestaks ära, et õpikud on kuhugi poole kallutatud. Mõtlen midagi sellist, kust võib välja lugeda, et on tahetud konkreetset ideoloogiat propageerida. Sa pead selle väite ju millegi alusel tegema, või on kogu su jutt spekulatsioon?

     

    Ma võtan nt 9. klassi ajalooõpiku: https://www.avita.ee/20288

    Autorid: Einar Värä, Ago Pajur, Tõnu Tannberg

     

    Kõik autorid on tunnustatud akadeemikud ning ei ole kuidagi poliitiliselt tegevad. Ma olen päris kindel, et neil on oma eriala vastu piisavalt suur austus, et õpikutes sitta hakata mitte tootma. Mis põhjus neil seda üldse teha oleks? Kes peaks õpikuid üldse koostama, kui mitte nemad???

     

    Sa ütlesid, et 16-aastane valija valib tõenäoliselt riikliku õppekava koostaja partei (päris kindlasti pole see üldse mingi kindla partei poolt koostatud). Ta saaks seda ju teha ainult siis, kui ta (alateadvuslikult) teaks, mis partei selle koostanud on. Ja kust muust kohast ta seda teada saab, kui nendest "kallutatud õpikutest"? Järelikult peab sinu arvates selle partei ideoloogia õpikutest ilmselgelt kumama, et see 16-aastane ikka aru saaks, millise erakonna poolt hääletada.


  2. Päris ENSV stiilis jah ei ole, aga kerge kallutatus on kindlasti sees riigi tasandil. Kohalikul tasandil on kallutatus kindlasti suurem/väiksem, olenevalt koolist, aga kindlasti ei ole tegu apoliitiliste asutustega. Kujutan ette, et õpikute osas on kindlasti "valik"(et võid valida, kas selle või teise autori õpiku, aga enne peab mingi komitee selle heaks kiitma vms). Kohustusliku kirjandusega on vast sama seis.

    See on täiesti laest võetud oletus. Too mõni konkreetne näide, mis seda tõestab. Kohustuslikus kirjanduses on siiski kirjandusklassika, mis minu teada ei ole eriti poliitiliselt kallutatud. Gümnaasiumis andis õpetaja meile pika listi teoseid väga erinevatest žanritest ja ise said valida, mida lugeda tahad. Loomulikult oli ka klassikalist kohustuslikku kirjandust nagu "Tõde ja õigus" jms, aga no sorri ma tõesti ei näe, kuidas see kellegi poliitilisi vaateid mõjutab.

     

    Ja ma võin 100% kindlusega väita, et keskmisel 16-aastasel pole õrna aimugi, kes riikliku õppekava koostanud on. Sa räägid nagu õpikud oleks poliitilist propagandat täis, aga ma oma 12 kooliaasta jooksul küll kuhugi poole kallutatuna ei tundnud ennast.


  3. ei see särgi seljast võtmise asi pole mingi pedevärk, lihtsalt pole mõtet "blogi" pidada kui lihtsalt lambikaid selfisid postitad, milles mingit progressi näha pole. väga tubli, kui kaalu kaotanud oled ja ma olen päris kindel, et keegi ei shameks seda üleliigset nahka kõhul. see progress võiks siis siin ka kajastuda, kui tõsiseltvõetavalt seda teemat siin pidada tahad, muidu on see lihtsalt nagu suvaline selfide postitamise teema.

     

    siin pole mingit spetsiifilist kriitikat jagatudki, et erilisi teadmisi vaja oleks, ja teadmised kindlasti ei kajastu selles, kui suur keegi on :D ei pea ekspert olema, et öelda, et tee paremad pildid. ja lihtsalt loogilist mõtlemist kasutades saab öelda, et jalalihast kuhugi vastu surudes muutub see 2 korda suuremaks, seega see pilt ei näita midagi.

     

    ja näe pilt ka 185cm ~88kg

    https://www.upload.ee/image/7542810/20170629_174205ps-1.png


  4. Fuaaark fag, mina ja insecure?

     

    Miks mitte? Elad pärnus? Homme lõunal myfitness is gucci for you?

    Mis sa üritad mind ära rekkida või mind siin paika panna?

    Sul just avanes see võimalus seda otse laivis teha :)

     

    Thank you for love, fanboy

     

    see õhkab läbi jah, kui iga vähegi kritiseeriva kommentaari peale tahad kokku saada, nagu sooviks midagi tõestada, ja ühtegi normaalset pilti, mis reaalset progressi näitaks, ei suuda endast postitada :D

     

    aga ei, ma ei ela pärnus ja ei soovi kokku saada, tänan kutsumast.


  5. Keegi teab kus kohast tasuta .dll faile saab ja kuhu neid tuleb panna ? Nimelt installisin ühe asja peale, tahan tööle panna siis viskab, et 3 .dll faili on puudu. Kunagi ma kusagilt sain ja kusagile lisasin ja probleem oli lahendatud aga enam ei leia...

     

    googlest saab, paned rakenduse program filesi kausta


  6. nu kirjuta siis näiteks fb vabakutseliste arendajate & disainerite gruppi või guugelda disainereid ja tee pakkumine, muidu otsid veel 2018 aastal ka.

     

    siis pead muidugi olema võimeline rohkem välja käima kui 10€ + "saad oskusi arendada ja paneme lehele su nime kirja"


  7. teema jätkuks küsiks, et mis see krõbe hind siis on ja kus sa soovitad käia ehk kus sa ise käid ja mis hinna eest?

     

    üldiselt korralikus tallinna jõusaalis ongi hind umbkaudu 30-40 eurot kuus.

     

    Mustamäel on nüüd 24/7 fitness 29€ kuus, aastase paketiga 19€ kuus. käisin seal, kui see Gymleco nime all veel oli. hea saal ja norm rahvas.'

    http://24-7fitness.ee/

     

    Siis on People Fitness ka veel, kus on samad hinnad, aga seal pole käinud.

     

    praegu käin TTÜ saalis tho, sest seal tasuta :)


  8. mingit raskust pole, mille juures tingimata olema peavad, aga nad muudavad seistes tehtavate harjutuste tegemise palju stabiilsemaks. jooksujalatsitega ei anna võrreldagi. kui nendega ära harjud ja proovid jooksujalatsitega uuesti trenni teha, siis saad aru, kui hullult jooksutossud tegelikult ringi ujuvad.

     

    kõige paremad on romaleod ja adipowerid, aga siis pead 200 euriga arvestama. järgmine variant on adidas power perfect 2 - need on veits odavamad, aga ka kvaliteetsed, parim variant kui budgeti peal oled. siis on veel adidas powerlift, mis on kõige odavamad, aga need ei olevat eriti head.


  9. Paljuga keegi kükke & jõutõmbe seeriaid teeb?

    Raskus + seeria number.

     

    Oskan arvestada kuhu klassi ma enam-vähem kuulun :D

    jalgu pole üle aasta aja treeninud(v.a deadlift), nii et kükk vast mingi 100kg ringis praegu :D

     

    jõutõmmet 2x5 195-200kg-ga.


  10. vahet pole millal võtad jah. samasse kohta jõuab ta niikuinii - ükskõik kas võtad öösel, päeval, peale trenni, enne trenni või trenni ajal.


  11. FAAAAAAAAALSEEEEE

    Algaja annab algajale valeinfot ... 4x12 on ülivale VALEVALE.. kui sa ei tea midagi, võiksid oma suu kinni hoida..

     

    sa ainult video pealkirja lugesid v

     

    video põhimõte oli see, et kui teed 12 repiseid sette, siis point ei ole ilmtingimata see 12 reppi kätte saada, vaid teha nii, et igal setil annad ennast 100%, nii et midagi enam tanki ei jää. kui 12 repist jõuad ainult 10 teha, siis on kõik okei, sest andsid endast ikkagi 100%. ta ei öelnud kordagi, et 12 reppi on vale.

     

    tra nh kui IQ on kahekohaline siis pole mõtet siia vaidlema tulla üldse


  12. kui sa straight outta chernobyl välja ei taha näha, siis peaks ikka tervet keha treenima korraga, mitte ainult käsi. mingi lihasgrupi treenimine ei võta sealt rasva pealt ära, vaid rasv jaotub ühtlaselt üle kogu keha.

     

    hakka lihtsalt jõusaalis trenni tegema, söö normaalset toitu ja püüa päevas u 2g valku iga kilo kehakaalu kohta saada.


  13. No tra lähed poodi röövima siis on hate õigustatud ikka :D

     

    mkm cmon ta polnud tema ise ju muidu on hästi tubli pai poiss aga seekord mingi deemon kimbutas nh anna andeks talle mees

     

    demons demons what u gonna do when they come for u


  14. ongi nh krdi lambad loevad mingit valitsuse poolt kallutatud delfit ja postimeest irw minu kui haritud inimese uudisteallikatesse kuuluvad ikka eksklusiivselt uueduudised, telegram ja infowars, sest need on täiesti neutraalsed lehed mida haldavad minuga vähemalt sama kõrgelt haritud indiviidid.

     

    wake up sheeple ja real eyes realize real lies jne

×
×
  • Loo uus...

Oluline informatsioon

Selle veebisaidi paremaks muutmiseks oleme teie seadmesse paigutanud küpsised . Võite kohandada oma küpsiste seadeid , vastasel juhul eeldame, et te olete küpsiste kasutamisega nõus kui jätkate veebisaidil sirvimist.. Palun lugege läbi Kasutustingimused ja Privaatsuspoliitika.