Mine sisusse
Otsi siit
  • Rohkem valikuid...
Otsi tulemusi mis sisaldab...
Otsi tulemusi...

Inimõiguste kohus: Eesti riik peab pronksiööl kinni peetutele hüvitist maksma

Soovitatud postitused

VIP
Euroopa inimõiguste kohus tegi täna otsuse seitsme Eesti elaniku kaebuse kohta, milles süüdistati Eesti riiki väärkohtlemises ja ebaseaduslikus kinnipidamises pronksiöö sündmuste ajal 2007. aastal.

 

Kaebuse esitasid kolm Eesti kodanikku, kaks Venemaa kodanikku ja kaks kodakondsuseta isikut, kes kõik elavad Eestis. Hagejad väitsid, et langesid 2007. aastal Tallinnas toimunud rahutuste ajal väärkohtlemise ja ebaseadusliku kinnipidamise ohvriks. Rahutustega protesteeriti Nõukogude armee Teise maailmasõja ajal Tallinna sisenemisele pühendatud monumendi teise kohta üleviimise vastu, teatab Euroopa inimõiguste kohus.

 

Reklaam

 

Kõik kaebajad olid 27.04. või 28.04.2007 ööl politsei poolt kinni peetud. Hiljem esitasid nad eraldi avaldused politsei suhtes kriminaalmenetluse alustamiseks. Ühegi avalduse alusel kriminaalmenetlust ei alustatud ja lõpliku kohtuastmena otsused teinud Tallinna ringkonnakohus kriminaalmenetluse alustamatajätmise peale esitatud kaebusi ei rahuldanud.

 

Toetudes täpsemalt Euroopa inimõiguste konventsiooni artiklile 3 (piinamise ning ebainimliku või alandava kohtlemise keelamine), kaebasid neli hagejat, et neid väärkoheldi kinnipidamise ja vahi all hoidmise ajal ning nende kaebuste kohta ei viidud läbi mingit tegelikku juurdlust.

 

Kohus otsustas, et artikkel 3 on rikutud viienda hageja suhtes (väärkohtlemine) ning esimese, neljanda, viienda ja seitsmenda hageja suhtes (kaebuste uurimata jätmine).

 

Artiklit 3 ei ole kohtu hinnangul rikutud esimese, neljanda ja seitsmenda hageja suhtes, mis puudutab nende väärkohtlemist.

 

Kolme ülejäänud hageja kaebused lükkas kohus tagasi.

 

Kohus määras esimesele, neljandale ja seitsmendale hagejale hüvitisena maksmiseks 11 000 eurot (mitterahalise kahju eest) ning viiendale hagejale 14 000 eurot (mitterahalise kahju eest). Neljale hagejale ühiselt määras kohus hüvitiseks maksmiseks 3000 eurot (kohtukulude katteks).

 

Ükski ei esitanud kaebusi kinnipidamise seaduslikkuse kohta

 

EIK leidis oma tänases otsuses artikli 5 lõike 1 alusel esitatud kaebuste kohta, et need on kõik vastuvõetamatud, kuna ükski kaebaja ei ole esitanud kinnipidamise seaduslikkuse kohta kohaseid riigisiseseid kaebusi. Seega ei pidanud EIK vajalikuks kinnipidamise aluseid hinnata.

 

Artikli 5 lõike 5 kohta leidis kohus, et kuna artikli 5 lõike 1 rikkumist ei ole tuvastatud, siis ei ole artikli 5 lõige 5, st hüvitise maksmine, antud asjas kohaldatav.

 

Artikli 3 alusel esitatud kaebustes tuvastas kohus ühe sisulise rikkumise ja nelja kaebaja suhtes protseduurilise, st uurimiskohustuse täitmatajätmise rikkumise. Kohus leidis, et kaebaja Petrovi suhtes oli kasutatud ülemäärast jõudu, mistõttu on konventsiooni artiklit 3 rikutud. EIK mõistis Petrovile mittevaralise kahjuna 14 000 eurot. Korobovi, Mihhaidarovi ja Zatvornitski suhtes leidis EIK, et artikli 3 rikkumist ei ole. Samas leidis EIK, et eelnimetatud nelja kaebaja kaebusi väärkohtlemise kohta ei olnud kohaselt uuritud.

 

EIK mõistis artikli 3 protseduurilise aspekti rikkumise eest Korobovile, Mihhaidarovile ja Zatvornitskile igaühele 11 000 eurot. Kõigi nelja kaebaja kohtukuludeks mõistis EIK ühiselt 3000 eurot.

 

Eestil on aega kolm kuud kaaluda, kas taotleda asja edastamist EIK 17-liikmelisele suurkojale.

 

Juba 14. septembril 2010 tegi EIK samas asjas osaotsuse, milles tunnistas suure hulga kaebusi vastuvõetamatuks. EIK leidis, et kaebajate kaebused artikli 6 lg 2 (süütuse presumptsioon) ja lg 3 (kaitseõigus jm) ning 14 (diskrimineerimine) alusel ei ole põhjendatud ja tuleb tunnistada vastuvõetamatuks. EIK kinnitas, et etnilisel alusel diskrimineerimist ei ole olnud. Samuti leidis EIK osaotsuses, et kolme kaebaja kaebused artikli 3 alusel olid selgelt põhjendamatud. Kõikide kaebajate kaebused artikli 5 lõike 2 (teatamine kinnipidamise põhjustest) väidetava rikkumise kohta tunnistas EIK samuti vastuvõetamatuks.

 

 

28. märts 2013 13:53

Toimetas Lauri Laugen

 

Allikas: http://www.delfi.ee/news/paevauudised/eesti/inimoiguste-kohus-eesti-riik-peab-pronksiool-kinni-peetutele-huvitist-maksma.d?id=65891912

 

Mis on teie arvamus asjast?

Jaga seda postitust


Postituse link
Share on other sites
SUPERVIP

Ma loodan et nendel 4 ibiilil pekstakse sahtel kuivaks...


CYnrEcq.png

 

facebook%3Aivo.saar.58.png

Jaga seda postitust


Postituse link
Share on other sites
VIP

Õigesti tegid tüübid, ma oleks samas olukorras samamoodi teinud. See, et sa kriminaal oled, ei tähenda, et Politsei võib su peal ülemäärast jõudu kasutada, see on Eesti.


Jaga seda postitust


Postituse link
Share on other sites
Külaline
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Loo uus...

Oluline informatsioon

Selle veebisaidi paremaks muutmiseks oleme teie seadmesse paigutanud küpsised . Võite kohandada oma küpsiste seadeid , vastasel juhul eeldame, et te olete küpsiste kasutamisega nõus kui jätkate veebisaidil sirvimist.. Palun lugege läbi Kasutustingimused ja Privaatsuspoliitika.