Mine sisusse
Otsi siit
  • Rohkem valikuid...
Otsi tulemusi mis sisaldab...
Otsi tulemusi...

Klimatoloog hoiatab eestimaalasi tornaado eest

Soovitatud postitused

file64201933_c9ac0660.jpg

 

EMHI klimatoloog Ain Kallise sõnul tuleb keeristormideks valmis olla kõigil lähematel päevadel ning kõikjal Eestis, kus tumedad äikesepilved. Tornaado eest ära jooksmine ei pruugi õnnestuda ja pigem tasuks ohu korral varjuda.

Nädalavahetusel saabuv soe õhumass on sünoptikute prognoosi kohaselt Kallise sõnul väga niiske ja kuum, mistõttu võivad tekkida ka äikese- ja suured rünksajupilved ja nende all ka tugevaid pööriseid. Tuulispask võib tekkida kõigil lähematel päevadel ja eriti õhtupoolikutel. „Inimesed peaksid olema valvel ja hoidma end nende eest,“ sõnas Kallis Delfile.

 

Kõige parem on klimatoloogi sõnul minna varjule keldrisse või varjupaika ja lagedal põllul olles varjuda lohku või kraavi, mis on suhteliselt ohutu paik. Joostes ei pruugi kiiresti liikuva keeristormi eest nimelt pääsu olla.

Kallis ütles, et keeristormid võivad tekkida alati, kui eri õhumasside vahel on väga suured temperatuurierinevused, ning on väga raske ennustada, kus eesootavatel päevadel trombe võib tekkida. Varem on neid nimelt olnud üle Eesti. Rohkem küll Ida- ja Kagu-Eestis, aga ka Tallinnas, Kesk-Eestis, kõikidel lahtedel ja meredel.

Samuti on ääretult raske öelda, millal täpsemalt võib keeristorme tekkida. „Isegi Ameerikas, kus radarite süsteem on väga tihe, suudetakse inimestele teatada äärmisel juhul 15 minutit ette, et asulale läheneb tornaado,“ sõnas Kallis ja lisas, et Eestis keegi radaril pidevalt silma peal ei hoia ja tornaadod ehk trombid ehk tuulispasad on tavaliselt üsna nõrgad.

Samas on keeristormid tekitanud siin ka paksu pahandust. Viimati hukkus keeristormis inimesi 2000. aastal Rakveres. Kõige tugevam tornaadode seeria oli 1872. aastal, mil viis tornaadot tappis seitse inimest ning lõhkus 70 talu, 25 mõisa ja tegi maatasa ühe kiriku. 1967 tõstis keeris Tallinna lähedal Laagris vaguni rööbastelt. 1997 tõstis tornaado Võrumaal lehmi ühest kohast teise, samal aastal oli keeriseid umbes 24, samas kui tavaliselt on neid aastas 1-3. Vesipüksid on Eestis tõstnud ümber riietuskabiine ning loksutanud kõvasti kaluripaate.

 

Allikas: Delfi

Link: http://ilm.delfi.ee/news/uudised/klimatoloog-hoiatab-eestimaalasi-tornaado-eest-tuleks-varjuda-keldrisse-lagedal-alal-lohku-voi-kraavi.d?id=64730168


bmw-sig.png

Jaga seda postitust


Postituse link
Share on other sites
VIP

Ehk väga hulluks ei lähe.

Jaga seda postitust


Postituse link
Share on other sites
Admin

Mida soojemaks ilmad lähevad seda julmemaks ilmastiku olud muutuvad.

 

Üle eelmine aasta ju oli see kõva augusti torm.


4946 päeva Vahvel.net liige 14.03.2021 seisuga

Jaga seda postitust


Postituse link
Share on other sites
Üle eelmine aasta ju oli see kõva augusti torm.

 

Jah, see oli üks vägagi äkiline torm. Ei olnud mingit ettehoiatust, vähemalt meediast küll midagi ei kuulnud sellejaoks enne tormi. Torm läks otse üle minu kodu, mingi 15 korda lõi äikest minutis. Ikka väga värviline pärastlõuna oli mul.

 

Aga kui jah taevas on paista pilvemassi koos mürinaga, siis kohe valmistuda ette.


Chuck_Raadik.png

Jaga seda postitust


Postituse link
Share on other sites
SUPERVIP

Samal arvamusel see, et tornaado tuleb on küll ebatõenäoline pigem mingi torm nagu pmst igal suvel :D.

Jaga seda postitust


Postituse link
Share on other sites
VIP

Väike fail on. Eestis ei saa olla tornaadosid pigem on Vesipüks. Aga noh kui vasalemmas üle käib teen pilte ja panen siia vahvlisse. :)


b_560_95_1.png

Jaga seda postitust


Postituse link
Share on other sites
VIP
Aga saab ikka olla. Eestis oli ka kunagi neid.

 

Teiste sõnadega tuulispask.


b_560_95_1.png

Jaga seda postitust


Postituse link
Share on other sites
Külaline
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Loo uus...

Oluline informatsioon

Selle veebisaidi paremaks muutmiseks oleme teie seadmesse paigutanud küpsised . Võite kohandada oma küpsiste seadeid , vastasel juhul eeldame, et te olete küpsiste kasutamisega nõus kui jätkate veebisaidil sirvimist.. Palun lugege läbi Kasutustingimused ja Privaatsuspoliitika.