Mine sisusse
Otsi siit
  • Rohkem valikuid...
Otsi tulemusi mis sisaldab...
Otsi tulemusi...

Nahavähi taga peitub keerukas geenivõrgustik

Soovitatud postitused

VIP

Nahavähi taga peitub keerukas geenivõrgustik

 

Pigmendirakkudest alguse saavat nahakasvajat ehk melanoomi tekitavad mutatsioonid eri geenides.

Melanoomi tekkega seostati seni kaht geeni ning ühele geenikombinatsioonile on olemas ka sobiv vähiravi. Möödunud aastal sai USA ravimiameti heakskiidu muteerunud BRAF-valku sihtmärgiks võttev ravim. Siiski on sellest kasu vaid umbes pooltele melanoomihaigetele.

Massachusettsi tehnoloogiainstituudi vähigeneetik Michael Berger eraldas 25 melanoomkasvaja kogu genoomi. Ta leidis koeproovidest ligi 40 protsendil geeni PREX2 mutatsioone. Loomkatsetes kiirendasid selle geeni mutatsioonid hiirtel nahavähi tekkimist.

Ravimi sihtmärgiks uus geen ilmselt ei sobi, sest mutatsioonid on geenis laiali hajutatud. Küll aitab selle uurimine selgitada, kuidas melanoom muudab rakkude keemilisi signaaliradu.

Kui BRAF on niiöelda klassikaline onkogeen – üliaktiivne DNA-jupp, mis võib kasvajaid tekitada, siis PREX2 mutatsioonide paiknemine sarnaneb pigem tuumorsupressorgeenidega. Tavaolukorras kaitsevad need keha kasvajate eest, kuid muteerunud geenivariant hakkab samuti vähki tekitama. Seega võib PREX2 taga seista seni tundmatu vähitekkemehhanism.

Lisaks kinnitas Bergeri uurimus veel kord, et päikesekiirguse mõjul kasvab ohtlike mutatsioonide arv.

Päikese eest varjatud kehaosadel paiknenud kasvajates leidis uurija iga miljoni DNA aluspaari kohta kuni 14 mutatsiooni. Seevastu ühel vähihaigel, kes oli palju päikese käes viibinud, esines iga miljoni aluspaari kohta 111 mutatsiooni.

Uurimus ilmus ajakirjas Nature.

 

http://novaator.ee/ET/meditsiin/nahavahi_taga_peitub_keerukas_geenivorgustik/

 

 

Niisiis: olge ettevaatlikud päevitamisel, ärge pakkuge üle!

Jaga seda postitust


Postituse link
Share on other sites

Kommentaari lisamiseks loo konto või logi sisse

Kommenteerimiseks peate olema liige

Loo konto

Liituge meie kommuuni uue kontoga. See on lihtne!

Loo uus konto

Logi sisse

On juba konto? Logi sisse siit.

Logi sisse nüüd

×
×
  • Loo uus...

Oluline informatsioon

Selle veebisaidi paremaks muutmiseks oleme teie seadmesse paigutanud küpsised . Võite kohandada oma küpsiste seadeid , vastasel juhul eeldame, et te olete küpsiste kasutamisega nõus kui jätkate veebisaidil sirvimist.. Palun lugege läbi Kasutustingimused ja Privaatsuspoliitika.